Ollako yrittäjä vai eikö olla?

01.07.2016
Annina Riihinen, Odeal Oy

 

Siinä vasta kysymys, jota miettii moni liikeideaa päässään pyörittelevä yrittäjän alku ja toisaalta esimerkiksi pientä yritystoimintaa toiminimellä harjoittava yksinyrittäjä. Onko töitä ja laskutettavaa tarpeeksi, jotta yritystoiminta olisi kannattavaa? Edellä mainitut tilanteet ovat hetkiä, jolloin voi tulla mieleen, että mitäs vaihtoehtoja sitä olikaan olemassa, jotta toimintaa voisi harjoittaa järkevällä ja kestävällä tavalla.

Monesti pientäkin yritystoimintaa varten harkitaan toiminimen perustamista, koska se saattaa olla ensimmäinen vaihtoehto, joka tulee mieleen. Toiminimenkin pyörittäminen voi kuitenkin käydä raskaaksi, mikäli tekee esimerkiksi keikka-, freelancer- tai sesonkityötä tai sivubisnestä kokopäivätyön ohessa. Tuolloin voi monessa tapauksessa tulla kyseeseen niin sanottu kevytyrittäjyys. 

Kevytyrittäjänä ei tarvita omaa yritystä laisinkaan, vaan toiminta tapahtuu esimerkiksi laskutuspalvelun y-tunnuksen kautta. Työtä tehdään yrittäjämäisesti, mutta yksityishenkilönä verokortilla, työsuhteessa laskutuspalveluun. Yrittäjän velvollisuuksia, kuten kirjanpitoa, ennakko- ja kausiveroilmoituksia, yrittäjän eläke- ja vakuutusmaksuja ei tuolloin ole, koska noiden asioiden osalta ollaan palkansaajan asemassa. Työnantajana toimiva laskutuspalvelu huolehtii verot ja lakisääteiset sivukulut oikeille tahoille, eikä kevytyrittäjän tarvitse itse tehdä niistä ilmoituksia. 

Kevytyrittäjä voi hallintoasioiden sijaan keskittää aikansa ja energiansa olennaiseen eli työn tekemiseen. Hän voi hankkia asiakkaita, testata liikeideaa ja markkinoita sekä harjoitella yrittäjämäistä toimintaa. Oman yrityksen perustaminen tulee monesti ajankohtaiseksi ja järkeväksi siinä vaiheessa kun toiminta on säännöllistä. Kevytyrittäjyys toimiikin monelle ponnahduslautana varsinaiseen yrittäjyyteen. 

Kiinnostuitko? Katso lisää esimerkiksi www.odeal.fi 

Kirjoittaja toimii Keski-Suomen asiakaskoordinaattorina Laskutuspalvelu Odealissa.